10/08/2015

Kabaczek faszerowany mięsem


Lubię jesień za sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami.




Kabaczek faszerowany mięsem
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcja dla 4 osób
Składniki:
  • 1 duży kabaczek (ok. 40 cm długości)
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska
  •  pieprz
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso mielimy w maszynce do mielenia ( ja osobiście preferuję taką wersję), lub jeśli ktoś woli kupujemy gotowe już zmielone.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, suszone przyprawy i tymianek i około 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Kabaczek kroimy na pół, wydrążamy ze środka małą łyżeczką miąższ, zostawiając około 1,5 cm grubości ściankę. Warzywo napełniamy farszem mięsnym, przykrywamy folią aluminiowa, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy czy kabaczek jest miękki, jeśli tak odkrywamy go i pieczemy przez 5 minut, aby się ładnie przyrumienił. Podajemy posypany listkami świeżego tymianku.
Jeśli kabaczek jest jeszcze twardy pieczemy go kolejne 20 minut.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię faszerowane kabaczki i dosyć często je robię :) W ogóle uwielbiam kabaczki w każdej formie :))
    Agatko jak zawsze zdjęcia zachwycają :)
    Ściskam serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń