9/29/2014

Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem


Dzisiaj proponuję przepis na zdrową i lekką przekąskę z faszerowanych pomidorów.  Farsz jest troszkę nietypowy, bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Muszę przyznać, że do tej pory pomidory nadziewałam farszem przygotowanym na bazie pure ziemniaczanego, ale teraz postanowiłam to trochę odmienić. Zamiana wyszła pomidorom na dobre, koniecznie spróbujcie :-).




Pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 6 dojrzałych pomidorów średniej wielkości
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • szczypta soli
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 3 łyżki serka śmietankowego 
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Kaszę wsypujemy do garnuszka,  zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia.
Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z  cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory. Na wierzch nakładamy odcięte kapelusiki.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz