11/06/2013

Bakłażan faszerowany z mięsem


Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na jego kolor !
Bakłażan jest warzywem, które chłonie tłuszcz przy smażeniu jak gąbka, więc staram się przygotowywać go bez smażenia, choć nie zawsze mit o wychodzi :). Na przykład taki bakłażan z fetą i pomidorem  jest wspaniały, ale kaloryczny... Dziś więc bakłażan zapiekany, przygotowany z minimalna ilością tłuszczu.

Bakłażan faszerowany z mięsem

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
1 spora cebula
1 kg bakłażana
2 pomidory bez skórki
1 kula mozzarelli 
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso mielimy i podsmażamy na patelni, po 2-3 minutach dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.
W międzyczasie bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę. Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy.
Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy do naczynia, które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści.




Print Friendly and PDF

13 komentarzy:

  1. bardzo lubię faszerowane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny bakłażan... jak dla mnie idealne danie na co dzień i na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli tylko dostanę bakłażana to zapewne wypróbuję, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) bardzo lubię bakłażany :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie sie prezentuja :) chociaz osobiscie nie znosze baklazanow ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wygląda pięknie
    koniecznie muszę wypróbować
    no smaka mi narobiłaś ..znowu

    OdpowiedzUsuń