8/30/2013

Pomidory faszerowane pieczoną cukinią


Sezon na warzywa psiankowate w pełni !  Ostatnio namiętnie piekę paprykę, pomidory, bakłażana, cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie zmieściło mi się do pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego pomidora. Pycha !



Pomidory faszerowane pieczoną cukinią
Składniki:
1 kilogram pomidorów takiej samej wielkości
500 - 600 g zielonej podłużnej cukinii (wybieramy małe sztuki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek EV
1 łyżka posiekanej natki
sól, pieprz

Wykonanie:
Z pomidorów odcinamy wierzchołek na wysokości 3/4 warzywa, odkładamy na bok. Środek pomidorów wydrążamy przy pomocy łyżeczki, solimy w środku i stawiamy do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy cukinię przekrojoną na pół i delikatnie posmarowaną olejem. Pieczemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Po lekkim przestudzeniu kroimy ją na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, solą i pieprzem, po czym dodajemy oliwę i natkę.
Pomidory faszerujemy cukiniowa pastą, wkładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pomidory przykrywamy czapeczkami i pieczemy już bez przykrycia.








Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ciekawy ten farsz, nie wpadłabym na to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, fajny pomysł, lubie pieczone pomidory, dziś będą u mnie na kolacji...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam bakłażana i pomyślałam sobie, czemu by przy okazji nie wrzucić do piekarnika cukinii ? A, że cukinia jest trochę mdła to dobry będzie do niej czosnek, no i natka !
    A ta reszta pasty z cuknii co mi została, wylądowała na cieplutkim toście :-)

    OdpowiedzUsuń