4/18/2014

Mazurek kajmakowy

ciasto-na-wielkanoc-z-bakaliami

Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce, porzuciłam tę metodę. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna.




Mazurek kajmakowy

Składniki
Kruche ciasto:
 Masa kajmakowa:
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • powidła śliwkowe

Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okrągłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.
Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje. 
Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto migdałami i skórką pomarańczową.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. To prawda mazurek kajmakowy bije wszystkie inne o głowę:))) i też robię na leniucha masę kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałych Świat Gatito :) patrząc co przygotowujesz z pewnością takie będą , pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, wiem, że Wasze też były wspaniałe :-)

      Usuń
  3. Prawdziwy mazurek piecze się z gotowanych na twardożółtek, wtedy ciasto jest kruchutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak apetycznie, że chce się zjeść :) kawałek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń