Mazurek kajmakowy


ciasto z beżowym kremem kajmakowym
Mazurek kajmakowy


Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce, porzuciłam tę metodę. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna.






Mazurek kajmakowy

Składniki
Kruche ciasto:
  • 150 g masła
  • 250 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
 Masa kajmakowa:
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • powidła śliwkowe


Wykonanie

Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okrągłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.
Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas pod wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje. 
Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto migdałami i skórką pomarańczową.


kruche ciasto z kremem i migdałami


Komentarze

  1. To prawda mazurek kajmakowy bije wszystkie inne o głowę:))) i też robię na leniucha masę kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałych Świat Gatito :) patrząc co przygotowujesz z pewnością takie będą , pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, wiem, że Wasze też były wspaniałe :-)

      Usuń
  3. Prawdziwy mazurek piecze się z gotowanych na twardożółtek, wtedy ciasto jest kruchutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak apetycznie, że chce się zjeść :) kawałek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz