Mazurek kajmakowy
Wielkanoc bez mazurka, to jak las bez drzew, mawiała moja babcia. Dla mnie mazurkiem bez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce, porzuciłam tę metodę. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna.
Mazurek kajmakowy
Składniki
Kruche ciasto:
- 150 g masła
- 250 g mąki krupczatki
- 60 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 laski wanilii
- migdały
- skórka pomarańczowa
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okrągłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.
Masło siekamy z mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okrągłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut.
Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2
godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas pod
wodą). Gdy puszka trochę przestygnie otwieramy ją, przelewamy do miski, dodajemy masło i ziarenka wanilii, mieszamy aż do
całkowitego rozpuszczenia się masła.
Ciasto smarujemy powidłami, masę kajmakową wylewamy na powidła i rozsmarowujemy równomiernie. Najlepiej wylewać ciepła masę, wtedy nie zastygnie nam od razu, tylko ładnie się rozleje.
Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto migdałami i skórką pomarańczową.
Gdy masa lekko stężeje dekorujemy ciasto migdałami i skórką pomarańczową.
To prawda mazurek kajmakowy bije wszystkie inne o głowę:))) i też robię na leniucha masę kajmakową:)
OdpowiedzUsuńNo to się podwójnie zgadzamy :-)
UsuńWspaniałych Świat Gatito :) patrząc co przygotowujesz z pewnością takie będą , pozdrawiamy serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, wiem, że Wasze też były wspaniałe :-)
UsuńPrawdziwy mazurek piecze się z gotowanych na twardożółtek, wtedy ciasto jest kruchutkie
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-).
Usuńwygląda tak apetycznie, że chce się zjeść :) kawałek poproszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, częstuj się proszę :).
Usuń