3/28/2013

Makaron z kapustą i pieczarkami


Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta  kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-).

Makaron z kapustą i pieczarkami

Składniki:
70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej
1 duża pokrojona cebula
1/2 kilograma pokrojonych pieczarek
garść suszonych grzybów
1 opakowanie dowolnego makaronu
sól, pieprz, mielone ziele angielskie
olej

Wykonanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty.
W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut.
Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. A ja myślałam, że przestałaś blog prowadzić Agatko :)
    Kapustę uwielbiam. Kaszę robiłam, do pstrąga pieczonego jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewcia, nieee, podjęłam wyzwanie, nie mogę się teraz wycofać :-)
    Cieszę się, że coś Ci smakaowało !

    OdpowiedzUsuń