Jogurtowiec z malinami i galaretką
![]() |
Jogurtowiec z malinami i galaretką |
Jogurtowiec z malinami i galaretką
Za oknem piękne lato, wysokie temperatury nas nie opuszczają, więc wiadomo, że odpalanie piekarnika nie wchodzi w grę 😀. Dlatego dziś mam dla Ciebie pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser bez pieczenia. A na dodatek nie jest on bardzo kaloryczny, bo do jego zrobienia wykorzystałam naturalny jogurt, który zawiera tylko kilka procent tłuszczu.
Jogurtowiec jest banalnie łatwy do wykonania i nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Nie wiem, jak Ty, ale ja lubię takie przepisy. Natomiast przy takich temperaturach za oknem warto zrobić ten deser na zimno dzień wcześniej, żeby porządnie stężał w lodówce. Ja użyłam formy z kominem, ale możesz też użyć innej, jeśli takiej nie masz. To może być na przykład zwykła keksówka, jeśli jest blaszana, wyłóż ją folią spożywczą.
Filmik krok po kroku z przepisem
Na moim Instagramie znajdziesz także krótki filmik z przygotowaniem tego deseru krok po kroku. Jeśli chcesz go obejrzeć, kliknij w ten link poniżej:
Pyszne przepisy na serniki na zimno na blogu
Na moim blogu znajdziesz również inne proste do wykonania przepisy na pyszne serniki na zimno. Wybierz ten, który Cię zainteresuje, a potem kliknij w wybrany przez Ciebie link poniżej:
- Sernik na zimno z brzoskwinią
- Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi
- Sernik na zimno tylko 2 składniki
- Sernik na zimno z mango
- Sernik na zimno z jeżynami
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Jogurtowiec z malinami i galaretką
Proporcje na formę z kominem o średnicy 21 cm
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1 czerwona galaretka
- 700 g naturalnego jogurtu
- 5 łyżeczek żelatyny*
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 125 g malin
*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.
Wykonanie
- Do płaskiego naczynia wsyp galaretkę, wlej 350 ml wrzątku.
- Mieszaj, aż galaretka się rozpuści.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, potem wstaw do lodówki, żeby stężała.
- Następnie pokrój ją w ok. 0,5 cm kwadraciki.
- Do 1/3 szklanki zimnej wody wsyp żelatynę, odstaw na 10 minut, żeby napęczniała.
- Bardzo delikatnie podgrzej ją w mikrofali, trwa to kilkanaście sekund. Żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące.
- Do spore miski wlej jogurt, dodaj cukier puder i zmiksuj.
- Do szklanki z żelatyną włóż 2 łyżki masy jogurtowej i wymieszaj.
- Wlej cienką strużka do masy jogurtowej, cały czas miksując.
- Pokrojoną galaretkę wsyp do masy, wymieszaj.
- Wsyp maliny i delikatnie wymieszaj.
- Formę delikatnie posmaruj olejem.
- Wlej masę jogurtową i wyrównaj.
- Wstaw do lodówki na cała noc.
Komentarze
Prześlij komentarz