Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi

Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi

Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi, to pyszna rustykalna tarta pełna aromatycznych owoców. Jej bazą jest kruche ciasto, które urozmaiciłam mielonymi włoskimi orzechami. Muszę przyznać, że to jest bardzo pyszne połączenie. Jeśli masz inne orzechy one także wspaniale zdadzą tu egzamin.

Pamiętaj, że przy robieniu kruchego ciasta składniki powinny być zimne i powinno się je zagniatać szybko i krótko. Ja do tego wykorzystuje malakser, kilka chwil i ciasto mam gotowe. Potem wkładam je do lodówki, żeby jeszcze się schłodziło. Dzięki temu ciasto w tarcie będzie kruche.

Ta tarta może mieć kształt okrągły albo kwadratowy, ale nie musisz się zbytnio przykładać, żeby te kształty były idealne. To tarta rustykalna, czyli chrupiąca placek, którego brzegi nie musza być regularne i nie jest pieczony w żadnej formie, tylko na blaszce.


Kruche tarty na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na tarty z owocami:

 

Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




 

Orzechowe galette z truskawkami i borówkami 

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:

  • 150 g masła
  • 170 g mąki
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich do posypania
  • mleko do posmarowania ciasta

 

Wykonanie

  • Składniki na ciasto szybo zagnieć.  
  • Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na minimum 60 minut.
  • Truskawki pokrój na ćwiartki. 
  • Włóż do miski i wymieszaj z cukrem trzcinowym.
  • Następnie ciasto wyjmij z lodówki i na posypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 30 cm. 
  • Ułóż na nim truskawki, zostawiając wolne brzegi, posyp 2 łyżkami mielonych orzechów, posyp borówkami.
  • Wolne brzegi ciasta następnie zawiń do środka.
  • Następnie pomaluj je mlekiem.
  • Tartę piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około 40 minut.


Orzechowe galette z truskawkami i borówkami amerykańskimi


Komentarze