Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką
No i nadeszła Pani Jesień! Osobiście bardzo lubię te porę roku za mnóstwo pysznych sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą.
A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis ten nie pojawił się na blogu wcześniej.
![]() |
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką |
Krucha tarta ze śliwkami
Proporcje na formę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajo
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 łyżki tartej bułki
- 400 g śliwek węgierek
Kruszonka:
- 50 g masła
- 70 g cukru
- 100 g mąki
Wykonanie:
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz