Cytrynowe tiramisu


Biały krem w szklance przełożony biszkoptami
Cytrynowe tiramisu


Cytrynowe tiramisu, to kolejna odsłona tego obłędnego włoskiego deseru. Pewnie niejeden Włoch uznałby to za żart i powiedział, że nie nie jest żadne tiramisu 😀, ale oni są bardzo rygorystyczni, jeśli chodzi o ich kuchnię i mocno trzymają się tradycji.

A ja nawet odważyłabym się powiedzieć, że to tiramisu smakuje mi bardziej, niż ten włoski klasyk, ale to już wiadomo - wszystko to kwestia gustu. Natomiast zdecydowanie polecam spróbowanie tego wariantu w cytrynowej odsłonie, bo jest przepyszny. Dodam jeszcze, że nie jest zbyt słodki, bo my nie przepadamy za przysłodzonymi deserami.

Filmik, jak zrobić ten deser znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C5d05buoz1H/

 

Przepisy na tiramisu na blogu

Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

Biały krem wymieszany z żółtym w szklanym pucharku


Cytrynowe tiramisu

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 5 pucharków

Składniki

  • 15 podłużnych biszkoptów

Krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 120 g świeżego soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • 90 g cukru
  • 25 g zimnego masła

Krem z mascarpone

  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru


Do namoczenia biszkoptów

  • 180 g letniej wody
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50 g cukru

 

Wykonanie

Krem cytrynowy

  • Do garnuszka wlej sok z cytryny i skórkę, dodaj cukier, a na koniec wbij jajka.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Garnuszek wstaw do drugiego większego  garnka wypełnionego wodą i podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj zimne masło, mieszaj aż się rozpuści.
  • Dalej podgrzewaj, raz na jakiś czas mieszając. Po kilku minutach krem zgęstnieje.
  • Odstaw go do całkowitego wystudzenia.

Krem z mascarpone

  • W wysokiej misce umieść mascarpone i kremówkę. 
  • Ubijaj przy pomocy miksera, a gdy krem zacznie gęstnieć dodaj cukier puder.
  • Gdy masa będzie ubita dodaj do niej 120 g zimnego kremu cytrynowego. 
  • Wymieszaj delikatnie przy pomocy łopatki.

Do namoczenia biszkoptów

  • Do płaskiej miski, w której będziesz moczyć biszkopty wlej wodę, sok, dodaj cukier i skórkę cytrynową. 
  • Dokładnie wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił.
  • Dół pucharka wyłóż przełamanym na pół namoczonym  w soku biszkoptem.
  • Na nim rozsmaruj łyżeczkę kremu cytrynowego.
  • Następnie ułóż czubatą łyżkę kremu z mascarpone.
  • Potem kolejno biszkopt, krem cytrynowy, krem mascarpone, aż do wyczerpania się składników.
  • Górna warstwę z kremu wygładź nożem.
  • Udekoruj startą skórką cytrynową.


Komentarze