Cytrynowe tiramisu
![]() |
Cytrynowe tiramisu |
Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu, to kolejna odsłona tego obłędnego włoskiego deseru. Pewnie niejeden Włoch uznałby to za żart i powiedział, że nie nie jest żadne tiramisu 😀, ale oni są bardzo rygorystyczni, jeśli chodzi o ich kuchnię i mocno trzymają się tradycji.
A ja nawet odważyłabym się powiedzieć, że to tiramisu smakuje mi bardziej, niż ten włoski klasyk, ale to już wiadomo - wszystko to kwestia gustu. Natomiast zdecydowanie polecam spróbowanie tego wariantu w cytrynowej odsłonie, bo jest przepyszny. Dodam jeszcze, że nie jest zbyt słodki, bo my nie przepadamy za przysłodzonymi deserami.
Filmik krok po kroku na cytrynowe tiramisu
Filmik, jak zrobić ten wspaniały, i zarazem prosty deser znajdziesz na moim Ig → https://www.instagram.com/reel/C5d05buoz1H/
Przepisy na tiramisu na blogu
Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Cytrynowe tiramisu
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 5 pucharków
Składniki
- 15 podłużnych biszkoptów
Krem cytrynowy:
- 3 jajka
- 120 g świeżego soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 90 g cukru
- 25 g zimnego masła
Krem z mascarpone
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Do namoczenia biszkoptów
- 180 g letniej wody
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 50 g cukru
Wykonanie
Krem cytrynowy
- Do garnuszka wlej sok z cytryny i skórkę, dodaj cukier, a na koniec wbij jajka.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Garnuszek wstaw do drugiego większego garnka wypełnionego wodą i podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj zimne masło, mieszaj aż się rozpuści.
- Dalej podgrzewaj, raz na jakiś czas mieszając. Po kilku minutach krem zgęstnieje.
- Odstaw go do całkowitego wystudzenia.
Krem z mascarpone
- W wysokiej misce umieść mascarpone i kremówkę.
- Ubijaj przy pomocy miksera, a gdy krem zacznie gęstnieć dodaj cukier puder.
- Gdy masa będzie ubita dodaj do niej 120 g zimnego kremu cytrynowego.
- Wymieszaj delikatnie przy pomocy łopatki.
Do namoczenia biszkoptów
- Do płaskiej miski, w której będziesz moczyć biszkopty wlej wodę, sok, dodaj cukier i skórkę cytrynową.
- Dokładnie wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił.
- Dół pucharka wyłóż przełamanym na pół namoczonym w soku biszkoptem.
- Na nim rozsmaruj łyżeczkę kremu cytrynowego.
- Następnie ułóż czubatą łyżkę kremu z mascarpone.
- Potem kolejno biszkopt, krem cytrynowy, krem mascarpone, aż do wyczerpania się składników.
- Górna warstwę z kremu wygładź nożem.
- Udekoruj startą skórką cytrynową.
Komentarze
Prześlij komentarz