Churros z cynamonem

Churros z cynamonem
 

Churros, to tradycyjne hiszpańskie wyciskane ciastka, które są smażone w głębokim tłuszczu roślinnym. Z reguły mają kształt gwiazdki, ale mogą też być okrągłe. Podaje się je na gorąco obtoczone z cukrze lub w cukrze z cynamonem. Hiszpanie uwielbiają je maczać w filiżance gorącej czekolady.

Oryginalna hiszpańska receptura nie zawiera jajka, a masa jest bardzo gęsta. Jest wyciskana na gorący olej lub oliwę przy pomocy specjalnej maszynki, nazywanej churrera. Ponieważ w Polsce takie maszynki nie są popularne, do ciasta dodajemy więcej wody i jajko. Jest to coś na kształt parzonego ciasta, które wykorzystuje się do ptysi czy ekler. Takie ciasto jest nieco rzadsze, a do jego mieszania możesz użyć miksera.

Ciasto przekładamy do cukierniczego rękawa i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Możesz użyć tylki w kształcie gwiazdki lub okrągłej. A jeśli nie posiadasz rękawa, użyj po prostu foliowej torebki do mrożenia i wytnij w niej otwór o średnicy 1 cm.


Przepisy na churros na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na te pyszne ciastka:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Churros z cynamonem

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 300 ml wody
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki cukru do posypania
  • 2 łyżeczki cynamonu
 

Wykonanie

  • Wodę wlej do garnka i ją zagotuj.
  • Wsyp do niej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj.
  • Następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. 
  • Ciasto na chwilkę odstaw do przestygnięcia.
  • Dodaj jajko i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • W międzyczasie w szerokim garnku podgrzej olej. 
  • Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki.
  • Gdy olej będzie już gorący wyciskaj partiami ciasto. 
  • Możesz je odcinać przy pomocy nożyczek.
  • Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  • Wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły  z tłuszczu.
  • W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  • Gorące churros obtaczaj w cukrze z cynamonem.



Komentarze

Prześlij komentarz