Churros
Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane.
Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko cukrem pudrem, ale w Hiszpanii jada się je głównie maczane w gorącej gęstej czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie 😋. Tutaj znajdziecie przepis → churros con chocolate.
Churros
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 250 ml wody
- 225 g mąki pszennej 500
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.
Następnie posypujemy je cukrem pudrem.
UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńI kupuje przy absolutnie kazdej okazji!
A jedyna proba wykonania w domu zakonczyla sie... kiepsko...
Moze czas dac im szanse jeszcze raz?
:)
Kasiu, koniecznie spróbuj ! Serdecznie Cię zachęcam, na pewno tym razem Ci się uda :-).
UsuńW razie czego służę pomocą.