Tatar z łososia

kawałki łososia z sezamem na talerzu
Tatar z łososia
 
Tatar z łososia, to  błyskawiczna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut, wiec to idealne danie na przykład dla niespodziewanych gości. Można go podać w miseczce bądź na talerzu, lub tak jak zrobiłam to ja, użyć metalowego krążka, czyli tak zwanego ringa do serwowania dań. Wtedy potrawa nabiera eleganckiego wyglądu i pięknie się prezentuje na stole.

W przepisie podałam orientacyjną ilość sosu sojowego, ponieważ to ile go dodasz zależy od tego, jak słony będzie kupiony przez Ciebie łosoś. Mój był dość słony, więc wystarczyła mi jedna łyżka sosu. Przy okazji polecam Ci kupowanie dobrej jakości ryb, ze sprawdzonego źródła. Upewnij się czy nie były one wcześniej mrożone, bo taka ryba niestety traci dużo na smaku. Ja zawsze wybieram łososia wędzonego na zimno.

Filmik, jak zrobić tatara znajdziesz na moim Ig  → https://www.instagram.com/p/C12GjwUIdSu/


Kulinarne inspiracje z łososiem

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wędzonym łososiem w roli głównej:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

posiekane kawałki ryby z plasterkami ogórka

Tatar z łososia

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 300 g wędzonego na zimno łososia  
  • 1 dymka
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy 
  • 1-2 łyżki sosu sojowego*
  • pieprz
  • sezam do posypania
  • plasterki zielonego ogórka do podania

* w zależności od tego, jak słony jest Twój łosoś


Wykonanie

  • Rybę drobno posiekaj.
  • Cebulkę pokrój w drobna kostkę, szczypior w paseczki.
  • Do miski wrzuć łososia, dodaj cebulkę, szczypior, olej lub oliwę, sos sojowy i pieprz. 
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Tatara ułóż na plasterkach zielonego ogórka.
  • Na koniec posyp tatara sezamem.



Komentarze