Ryżowa sałatka z wędzonym łososiem i groszkiem

kawałki łososia z ryżem w białej misce
Ryżowa sałatka z wędzonym łososiem i groszkiem
 

Za oknem piękna wiosna, więc i na talerzu powinni być kolorowo i lekko. Oczywiście różnego rodzaju sałatki wspaniale wpisują się w ten trend. Tym razem jest to sałatka, której baza jest ryż jaśminowy. Spokojnie możesz wykorzystać ryż, który został np. z obiadu.

Ryżowa sałatka z wędzonym łososiem i groszkiem to pyszny pomysł na lunch, obiad lub kolację. Nie jest zbyt kaloryczny, bo sos przygotowałam na bazie oliwy. Gdybym użyła majonezu, było by zdecydowanie bardziej tłusto, choć myślę, że naturalny jogurt również zdałby tu egzamin.

Do sałatki możesz użyć także upieczonego łososia, lub takiego ugotowanego na parze. Tak przygotowany łosoś ma zdecydowanie mniej kalorii, niż ten wędzony.

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Ig → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/, kliknij i zaobserwuj.




Ryżowa sałatka z wędzonym łososiem i groszkiem 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 zielonego długiego ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 

Wykonanie

  • Groszek zalej wrzątkiem, po 5 minutach go odcedź.
  • Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  • Do miski włóż ryż, groszek, ogórka, cebulę, porwanego na kawałki łososia i pozostałe składniki.
  • Dokładnie wymieszaj.



Komentarze