Chili con carne z kakao

Chili con carne z kakao

 

Chili con carne z kakao, to idealna propozycja na karnawałowy stół. To danie bardzo często pojawia się na różnych imprezach organizowanych w naszym domu w sezonie świąteczno-karnawałowym. Ja, jako gospodyni uwielbiam je za to, że jest jednogarnkowe i bardzo proste do przygotowania. Produkty podsmażamy i gotujemy w tym samym garnku. 

Poza tym można je przygotować dzień wcześniej, co bardzo upraszcza imprezową logistykę i przynajmniej danie główne mamy z głowy. Moim zdaniem, jak postoi dwa dni w lodówce, to zdecydowanie zyskuje na smaku. 

Ja z reguły podaję je z chrupiącą bagietką, ale można je również podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Do tego kleks gęstej śmietany, posiekane listki natki do posypania i nasi goście są wniebowzięci.

 Filmik, jak przygotować chili znajdziesz na mi Ig → https://www.instagram.com/reel/C14qf_tonRV/

 

Chili con carne na blogu

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na chili, w tym bardziej znaną wersje chili bez kakao:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 


 

Chili con carne z kakao

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 500 g mielonej lub drobno posiekanej wołowiny
  • 1puszka czerwonej fasoli 400 g
  • 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta cukru
  • sól 
  • pieprz 
  • gęsta śmietana
  • listki natki

Wykonanie

  • Mięso podsmaż w szerokim garnku.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się mięsa. 
  • Wszystko smaży jeszcze przez 5 minut, a następnie dodaj pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, puszki fasoli i kukurydzy. 
  • Dodawaj po kolei wszystkie przyprawy i duś na małym ogniu około 20-30 minut.
  • Podawaj z kleksem gęstej śmietany, posypane natka pietruszki.


Komentarze

  1. Chili con carne z kakao to ciekawa i nietypowa propozycja na karnawałowy stół. Sama również uwielbiam przygotowywać jednogarnkowe potrawy, które są zarówno proste do przygotowania, jak i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz