1/06/2014

Przyprawa meksykańska do chili con carne


Po Świętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku. 
Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną przyprawę, której użyjemy na przykład  do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku.
Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem.



Przyprawa meksykańska do chili con carne

Składniki:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: