Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Cukier waniliowy z  prawdziwą wanilią
 

Cukier waniliowy z  prawdziwą wanilią, to produkt, który obowiązkowo musi się znaleźć w naszej kuchni podczas przygotowań świątecznych. Jest niezbędny do wszystkich bożonarodzeniowych wypieków. Ma cudowny aromat i jest zdecydowanie zdrowszy i tańszy niż ten sklepowy.

Kilka lat temu producenci przypraw wprowadzili na nasz rynek cukier wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. Cukier wanilinowy to po prostu tańszy zamiennik cukru waniliowego i zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Wanilinę pozyskuje się w sposób syntetyczny z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfowych.

Domowy cukier waniliowy zrobisz w dosłownie kilka chwil, poniżej znajdziesz przepis. Pamiętaj, żeby taki cukier przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Inne przyprawy na blogu

Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domowe przyprawy:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Domowy cukier waniliowy
Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 200 g cukru

 

Wykonanie:
  • Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, trzonkiem od noża wyjmij nasionka.
  • Laskę połam na mniejsze części.
  • Do wyparzonego słoika wsyp cukier, nasionka i włóż kawałki laski wanilii. 
  • Pamiętaj, aby nie wystawały one ponad cukier.
  • Słoik zamknij i schowaj do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. 
  • Raz na jakiś czas potrząśnij słoikiem, ale bez otwierania.
  • Po dwóch tygodniach cukier nabierze wspaniałego waniliowego aromatu.

 

 

Komentarze