Panna cotta z agrestem

Panna cotta z agrestem
 

Panna cotta z agrestem, to pyszny i bardzo prosty do zrobienia deser w słoiczku, który będzie smakował wszystkim, zarówno i małym i dużym. Często robię pannę cottę w słoiczku właśnie, bo bardzo fajnie i elegancko wygląda. Poza tym wtedy można z niej wyczarować kilka kolorowych warstw.

Tym razem do deseru dodałam lekko kwaskowy agrest, który idealnie komponuje się ze słodką śmietanka. Bardzo lubię te owoce, szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko.


Jak zrobić warstwy z panny cotty

Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy jeden mały trik, trochę cierpliwości i jeszcze troszkę więcej czasu. Wystudzoną masę wlewamy po prostu do słoiczka czy szklaneczki, w której będziemy podawać deser. Naczynie wkładamy do lodówki i ustawiamy pod kątem. Ja do tego wykorzystuję silikonowe foremki do muffinków lub blaszaną foremkę do tych babeczek i w nich ustawiam słoiczki.

Gdy pierwsza warstwa zastygnie wlewamy kolejną i ponawiamy czynność z wstawieniem słoiczka do lodówki w foremce na muffinki, ale tym razem ustawiamy słoiczek w drugą stronę, żeby wypełnić naczynko. Wstawiamy je znowu do lodówki, aż wszystko zastygnie.

Tych warstw możemy zrobić kilka, wszystko zależy od pomysłu na deser. Tutaj na przykład znajdziesz przepis na kolorową galaretkę → deser z galaretek w szklance, a tutaj filmik jak go zrobić → https://www.instagram.com/reel/CtyGSvIg1M6/.


Przepisy na pannę cottę na blogu

Znajdziesz tutaj też inne pomysły i przepisy na ten kremowy i delikatny deser:


Kulinarne inspiracje na Facebooku

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


 

Panna cotta z agrestem

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania 

Składniki:

  • 550 ml kremówki 30%
  • 150 ml mleka
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g agrestu
  • 2 łyżki cukru

 

Wykonanie

  • Do małego garnuszka o grubym dnie wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. 
  • Na małym ogniu doprowadź śmietankę do wrzenia, następnie wyłącz ogień.
  •  Odstaw i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści
  • Masę przelej do małych słoiczków i ustaw ukosem na foremce np. do muffinki. 
  • Gdy masa będzie zimna włóż je do lodówki, do całkowitego zastygnięcia, na około 3 godziny.
  • Oczyszczony z szypułek agrest wrzuć do małego garnuszka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce popękają. 
  • Odstaw do wystudzenia. 
  • Zimne owoce włóż do słoiczków z panną cottą.



Komentarze