10/18/2016

Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami


Dziś Kulinarne przygody Gatity polecają Wam pyszny jesienny deser - oto rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami. Swego czasu przygotowałam ten deser z wersji z bazylią, była obłędna. Bazylia w  wersji na słodko jest wyśmienita. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z rozmarynem... i udało się. Deser smakował. Możecie go podawać na dwa sposoby, czyli ze śliwkami na ciepło lub na zimno,



 Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami
Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 340 ml śmietanki 36%
  • 100 ml  mleka
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 500 g śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

Wykonanie:
Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem.
Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do wrzenia ! Wyjmujemy gałązki rozmarynu, masę przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami. Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Deser wyjmujemy z foremek, podajemy z upieczonymi śliwkami, polane sokiem, który powstał  w trakcie pieczenia owoców.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz