7/10/2015

Panna cotta z melisą i truskawkami


W czerwcu na blogu pojawiła się bazyliowa panna cotta z poziomkami  i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z melisą i truskawkami. Inspiracja Kucharnia.



Panna cotta z melisą i truskawkami
Czas przygotowania: 4 godziny
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
  • 440 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 5  gałązek melisy
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżeczka cukru 

 Wykonanie:
Listki melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła melisowym smakiem.
Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie melisę. Do śmietanki dodajemy  2 łyżeczki  posiekanej melisy i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Truskawki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem i podajemy.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Karmelitko, zgadzam się z Tobą w 100% !

      Usuń
  2. O jeny, ta też taka piękna i kusząca...
    Kiedy ja to wszystko zjem...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz się spieszyć, póki jeszcze są truskawki ;).

      Usuń