Czekoladowa panna cotta

Czekoladowa panna cotta
 

Deser, który robi się prawie sam? Lubię takie proste przepisy, a Ty? I taka jest właśnie czekoladowa panna cotta. Wystarczy kilka podstawowych składników, kilkanaście minut i nasz deser może już wędrować do lodówki. 

Ten pyszny włoski deser można robić na wiele sposobów, na blogu znajdziecie również inne przepisy z tą delikatną śmietankową galaretką w  roli głównej. Bardzo fajnie smakuje w duecie z ziołami, a np. wersja z bazylią jest po prostu obłędna.


 



Czekoladowa panna cotta

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 90 g czekolady gorzkiej 80%
  • ulubione owoce
 

Wykonanie

  • Żelatynę wsyp do szklanki, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Odstaw do napęcznienia.
  • Śmietankę wlej do garnuszka, dodaj posiekaną czekoladę i cukier. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, a śmietanka prawie zagotuje. 
  • Zdejmij z ognia. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Na koniec masę przelej do 4 słoiczków i wstaw do lodówki na minimum 3 - 4 godziny.
  • Podawaj z ulubionymi owocami.
 
 

 

Komentarze