11/09/2020

Kawowa panna cotta z owocowym sosem


 
Panna cotta to przepyszny deser, który swoje korzenie ma w kuchni włoskiej. To taka nasza galaretka, tylko przygotowania na bazie śmietanki kremówki. Jest bardzo prosty do przygotowania, a poza tym daje nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o jego smak. Dziś jest to kawowa panna cotta z owocowym sosem. Do sosu użyłam czerwonych porzeczek, bo te kwaskowe owoce fajnie kontrastują ze słodkim deserem.


Kulinarne inspiracje


Na bogu znajdziecie też inne przepisy na pannę cottę:

 

brazowy-deser-na-talerzyku
Kawowa panna cotta z owocowym sosem




Kawowa panna cotta z owocowym sosem

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 330 ml kremówki 30%
  • 120 ml mocnego espresso
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
Sos porzeczkowy:
  • 1/2 szklanki porzeczek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 




Wykonanie

Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień.
Do śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy. aż się rozpuści. Wlewamy świeżo zaparzoną kawę, mieszamy i przelewamy do miseczek. Gdy masa będzie zimna wstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. 
Porzeczki odrywamy z gałązek i wrzucamy do małego garnuszka. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce się lekko rozpadną. W szklance mieszamy mąkę z 2-3 łyżkami wody, wlewamy do owoców , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zgęstnieją.
Pannę cottę wyjmujemy na talerzyk i podajemy z  ciepłym lub zimnym sosem owocowym.






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza