Burrata z karmelizowanymi truskawkami

pokrojone truskawki w sałatce w białej misce
Burrata z karmelizowanymi truskawkami
 

Burrata z karmelizowanymi truskawkami to kolejne nieco zaskakujące połączenie na talerzu. Wczoraj wrzuciłam wpis z przepisem na → sałatkę z fasolką szparagową i truskawkami i pisałam o łączeniu owoców z wytrawnymi sałatkami. Dziś podrzucam Ci kolejną moją inspirację.

 

Ser burrata- pyszna także na słodko

Do niedawna uważałam, że ten delikatny i kremowy ser najlepiej pasuje w wersji wytrawnej w towarzystwie z dojrzałymi pomidorami i aromatyczną bazylią w roli głównej. A gdy u jednej z moich internetowych koleżanek zobaczyłam, że można go również połączyć z  owocami, przyznam szczerze, podeszłam do tego dania z lekkim sceptycyzmem... Ale ponieważ lubię nowe wyzwania i lubię eksperymentować, to postanowiłam to połączenie wykorzystać również w mojej kuchni. Podałam wtedy ser z surowymi truskawkami i to była petarda! Bardzo nam smakowało.

Teraz poszłam o krok dalej i truskawki skarmelizowałam na miodzie i polałam octem balsamicznym. Obydwie wersje są pyszne i nie potrafię wybrać numeru jeden 😁. W planach mam również przepis na burratę z morelami, czekam tylko, aż na targach pojawią się nasze polskie morele. I kto wie co ja jeszcze wymyślę? 

 

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziesz też inne przepisy z burratą w roli głównej:

 

A po więcej ciekawostek ze świata kuchni zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj i zostań na dłużej 💓

 

 

biała okrągła burrata z truskawkami

 

Burrata z karmelizowanymi truskawkami

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • ok. 100 g truskawek
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 burrata
  • liście sałaty

 

Wykonanie

  • Na patelni rozpuść masło. 
  • Truskawki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je na patelnię.
  • Dodaj miód, pieprz, rozmaryn i ocet balsamiczny.
  • Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż truskawki puszczą sok i nieco zmiękną.
  • Zdejmij owoce z patelni, a pozostały sos zredukuj na średnim ogniu. Powinien lekko zgęstnieć i mieć konsystencję lejącego się miodu.
  • W misce ułóż porwane listki sałaty. Połóż na nich burratę. Dookoła poukładaj skarmelizowane truskawki.
  • Ser delikatnie popieprz i wszystko polej sosem.


zielone liście sałaty, czerwone truskawki, biały ser

 

Komentarze