Curry z krewetkami i ananasem

warzywa w żóltym sosie w niebieskiej misce
Curry z krewetkami i ananasem
 

Curry z krewetkami i ananasem, to pyszne i aromatyczne danie, które przygotowałam na grillu. Tak, tak, to nie jest żaden błąd, ani pomyłka. Na grillach Weber ugotujesz dosłownie każde danie, dzięki różnym akcesoriom, które marka posiada w swojej ofercie. Od przystawek, poprzez zupy, drugie dania, na deserach i ciastach kończąc.

Moja przygoda z grillami Weber trwa już kilka lat i w związku z tym wiele różnych przepisów i inspiracji grillowych pojawiło się na ich rusztach. Tym razem wspólnie z Weber Polska wybraliśmy się w plener do Stawu Otwartego, żeby pogrillować na łonie natury wraz z innymi influencerami.

Do przygotowania  curry z krewetkami i ananasem wybrałam żeliwny kociołek, ale można też użyć woka, lub po prostu wysokiej patelni. Z takimi akcesorami uda się przygotować na grillu dosłownie wszystkie potrawy z kuchni całego świata.

 

Kulinarne inspiracje z grilla 

 
Na blogu znajdziesz inne przepisy na grilla:

 

A po więcej zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie znajdziesz różne kulinarne ciekawostki → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.

 


Curry z krewetkami i ananasem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 spora cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 zielona papryka 
  • 1 żółta papryki
  • 2 marchewki
  • 500 g surowych obranych krewetek
  • 3 plastry świeżego ananasa 
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • świeża kolendra
  • limonka 

 

Wykonanie

  • Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj.
  • Papryki, ananasa i cebulę pokrój w sporą kostkę,  a marchewkę w półplasterki.
  • Na grillu ustaw żeliwny kociołek, wok lub patelnię. Wlej olej.
  • Gdy olej będzie gorący, wrzuć cebulę, czosnek, chili i imbir. Chwilę przesmaż.
  • Dodaj papryki, marchewkę, ananasa i pastę. Chwilę przesmaż.
  • Wlej mleczko, wrzuć krewetki, dodaj przyprawy. Gotuj wszystko przez około 5 minut,  aż krewetki zrobią się różowe. 
  • Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i skrop sokiem z limonki.

 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką Weber.

 


Komentarze