Grillowane krewetki z czosnkiem i Cooking adventure z grillami Weber

My Polacy uwielbiamy grillować! Oczywiście nie należę do wyjątków i co roku z wielką radością  inauguruję sezon grillowy. Dlatego też z ogromną przyjemnością przyjęłam zaproszenie na kulinarny event "Cooking adventure" od marki Weber, na którym mieliśmy wspólnie grillować, a także pod okiem grill mastera uczyć się technik grillowania na różnych rodzajach grilli: węglowym, gazowym i elektrycznym.

Muszę przyznać, że to było bardzo miłe, pyszne i pracowite popołudnie w towarzystwie zaprzyjaźnionych blogerów kulinarnych.


Każdy z nas przygotował jedno danie z ulubionego regionu  świata, a przy okazji chcieliśmy pokazać także, że dania grillowe, to nie tylko kiełbasa i kaszanka, ponieważ grille Weber, dzięki różnym swoim  akcesoriom dają mnóstwo kulinarnych możliwości.

Ja wykorzystałam woka i przygotowałam na nim hiszpańskie krewetki w czosnku i białym winie. Wyszły obłędne, wiec przy okazji podzielę się z Wami przepisem na nie.


Grillowane krewetki w czosnku, czyli gambas al ajillo

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 500 g dużych surowych obranych krewetek z ogonkami
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • sól
  • czarny pieprz
  • czerwona papryka, najlepiej wędzona
  • papryczka chili
  • pęczek natki z pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • bagietka do podania

 

 

 

Wykonanie

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a papryczkę chili drobno siekamy. Warzywa szklimy na rozgrzanej oliwie, a następnie wrzucamy krewetki i smażymy, aż białko się lekko zetnie, trwa to ok. 4-5 minut. Pod koniec wlewamy wino i gotujemy, aż wino delikatnie odparuje. Ważne, żeby długo nie gotować krewetek, bo będą gumowate. Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Podajemy z pokrojoną bagietką. 



Cooking adventure z grillami Weber

Podczas eventu powstały także inne przepyszne dania, które potem testowaliśmy przy wspólnym stole. I tak na naszych talerzach pojawiły się wegetariańskie szaszłyki z tofu podane z sosem tzatziki, orientalne szaszłyki z krewetek z ananasem, souvlaki z chrupiąca pitą oraz steki grillowane metodą reverse sear z chimichurri i szparagami. 

Powiem Wam, że to była przepyszna uczta. Produkty przygotowane na grillu były rewelacyjne. Warzywa były chrupiące, owoce morza bardzo delikatne, wieprzowina soczysta, steki idealnie wysmażone, a pita, jak z najlepszego pieca. Z grillami Weber wszystko się uda!

Po szczegóły dotyczące marki Weber odsyłam Was na ich stronę → https://www.weber.com 







 

Komentarze