Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti
Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti |
Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti podbiło Instagrama i Tiktota i ma miliony wyświetleń i w związku z tym stało się viralem. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je szybko, a do jego ugotowania potrzebujemy tylko dużą patelnie. Nie musimy brudzić innych garnków czy durszlaka do odcedzenia makaronu.
Wprawdzie rodowity Włoch wyrwałby sobie pewnie wszystkie włosy z głowy, że makaron można ugotować w ten sposób, a nie w dużej ilości wody, ale to już inna sprawa 😀. Według mnie pomysł i przepis są całkiem fajne, a samo spaghetti z cytryną smakuje super.
Danie to przygotowałam specjalnie do kolejnego odcinka telewizyjnej śniadaniówki, czyli Pytania na Śniadanie. Pojawiły się tam też inne przepisy, które niebawem opublikuję na blogu. A póki co zostawiam link do tego odcinka:
Więcej kulinarnych inspiracji
A po więcej zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie znajdziesz różne kulinarne ciekawostki i nie tylko → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.
Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 300 g spaghetti
- ok. 1000 - 1200 ml gorącego bulionu lub wody
- 3 cytryny
- sok z 2 cytryny
- ½ szklanki świeżej bazylii
- starty parmezan
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Czosnek drobno posiekaj.
- Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło.
- Dodaj czosnek i chili. Przesmaż, aż czosnek będzie szklisty.
- Wlej 1/2 bulionu, wrzuć makaron. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu, aż makaron lekko zmięknie. Jeśli potrzeba dolej więcej płynu. Wymieszaj, żeby się nie skleił.
- Gotuj, aż spaghetti będzie prawie la dente.
- Dodaj startą skórkę, wlej sok z cytryny. Jeśli będzie za mało płynu dolej kolejną porcję bulionu. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i chwilę gotuj.
- Na koniec dodaj parmezan i bazylię. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz