Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti

długi makaron z sosem w niebieskiej misce
Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti
 

Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti podbiło Instagrama i Tiktota i ma miliony wyświetleń i w związku z tym stało się viralem. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je szybko, a do jego ugotowania potrzebujemy tylko dużą patelnie. Nie musimy brudzić innych garnków czy durszlaka do odcedzenia makaronu.

Wprawdzie rodowity Włoch wyrwałby sobie pewnie wszystkie włosy z głowy, że makaron można ugotować w ten sposób, a nie w dużej ilości wody, ale to już inna sprawa 😀. Według mnie pomysł i przepis są całkiem fajne, a samo spaghetti z cytryną smakuje super.

Danie to przygotowałam specjalnie do kolejnego odcinka telewizyjnej śniadaniówki, czyli Pytania na Śniadanie. Pojawiły się tam też inne przepisy, które niebawem opublikuję na blogu. A póki co zostawiam link do tego odcinka:

https://pytanienasniadanie.tvp.pl/70890823/viralowe-potrawy-czyli-smaczne-i-szybkie-przepisy-z-internetu 

 

Więcej kulinarnych inspiracji 

A po więcej zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie znajdziesz różne kulinarne ciekawostki i nie tylko → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.

 

makaron spaghetti z białym sosem i cytryną


Jednogarnkowe cytrynowe spaghetti

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 300 g spaghetti
  • ok. 1000 - 1200 ml gorącego bulionu lub wody
  • 3 cytryny
  • sok z 2 cytryny
  • ½ szklanki świeżej bazylii 
  • starty parmezan
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie

  • Czosnek drobno posiekaj. 
  • Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. 
  • Dodaj czosnek i chili. Przesmaż, aż czosnek będzie szklisty.
  • Wlej 1/2 bulionu, wrzuć makaron. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu, aż makaron lekko zmięknie. Jeśli potrzeba dolej więcej płynu. Wymieszaj, żeby się  nie skleił.
  • Gotuj, aż spaghetti będzie prawie la dente.
  • Dodaj startą skórkę, wlej sok z cytryny. Jeśli będzie za mało płynu dolej kolejną porcję bulionu. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj i chwilę gotuj.
  • Na koniec dodaj parmezan i bazylię. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.


Komentarze