Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta 

Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta
 

Karnawał w pełni, więc i ja kombinuję z nowymi przepisami na różne słodkości. Tym razem mam dla Ciebie obłędne małe pączusie rodem ze słonecznej Italii. Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta, to bardzo proste do przygotowania ciastka i robi się je szybko.

Są bardzo delikatne i puszyste, a to za sprawą serka ricotta, który jest jednym z głównych składników. W środku znajdziesz również startą skórkę z pomarańczy, które daje im niesamowity aromat. 

Te małe okrągłe ciastka, tak nam przypadły do gustu, że chyba wyprą z naszego menu te klasyczne przygotowane na bazie twarogu.

A na blogu też znajdziesz inne karnawałowe inspiracje:



Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 60 g cukru
  • 1 duże jajko
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder do posypania  
  • cynamon

 

Wykonanie

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Ricottę odsącz z wody. Wyłóż ją na papier kuchenny, delikatnie przyciskaj ręcznik, żeby wchłonął wilgoć.
  • Ricottę wymieszaj z jajkiem, cukrem i skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
  • Następnie dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. 
  • W międzyczasie w szerokim rondelku podgrzej olej do 170 stopni. Olej jest gotowy do smażenia gdy wrzuconego do niego ciasto pieni się.
  • Oprószonymi mąką rękoma formuj z ciasta kulki  o wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 g).
  • Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
  • Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Obtaczaj w nim ciepłe pączki.



Komentarze