Pieczone donuty z polewą czekoladową
Karnawał w pełni, więc obowiązkowo na naszym stole muszą się pojawić karnawałowe słodkości. Dziś zapraszam Was na amerykańskie pączki, czyli donuty.
Kulinarne inspiracje
Pieczone donuty z polewą czekoladową
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 8 ciastek
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
Polewa czekoladowa:⠀
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⠀
- 100 ml śmietanki 30%⠀
- 1 łyżka miękkiego masła
- kolorowa posypka
Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odcinamy rożek i wyciskamy do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.
W międzyczasie szykujemy polewę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z pokruszoną czekoladą. Mieszamy raz na jakiś czas. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, gdy polewa zacznie tężeć maczamy w niej górę ciastka, a następnie posypujemy kolorową posypką.
Układamy na kratce i czekamy, aż polewa całkowicie stwardnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz