2/22/2016

Donaty (donuts) z piekarnika


Dawno nie było na blogu nic słodkiego, po szaleństwach karnawałowych trzeba było nieco odpocząć od słodkości. Dziś zapraszam Was na nieco odchudzoną wersję popularnych amerykańskich ciastek, czyli donutów. Te tradycyjne smaży się w głębokim tłuszczu, ja swoje natomiast upiekłam w piekarniku.




Donaty (donuts) z piekarnika
Czas przygotowania: 12 godzin
Proporcje na 20 sztuk
Składniki
Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 240 g wody
  • 3 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 55 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru


Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem ciastek do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę i przez chwilę wyrabiamy. Dodajemy masło i wyrabiamy przez 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, miskę smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy ciasto wykładając  je na blat. Ponownie umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Przy pomocy urządzenia do robienia donutów wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
W płaskiej misce mieszamy cynamon i cukier. Do drugiej miski wlewamy masło. Donuty smarujemy przy pomocy pędzelka masłem, a następnie obtaczamy je w cukrze.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To bardzo fajna alternatywa dla tych smażonych :-).

      Usuń
  2. Zapomniałaś podać ile tego cukru w składnikach.... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, już poprawione :). Dzięki za czujność !

      Usuń