Smażony ryż z warzywami i jajkiem

kolorowy ryż w misce z warzywami w kawałkach
Smażony ryż z warzywami i jajkiem
 

Uwielbiam kuchnię azjatycką, nie tylko za wspaniałe aromaty i bogate smaki, ale także za to, że w kilkanaście minut można przygotować pyszne i sycące danie. Ogromną rolę w tej kuchni odgrywają sosy i przyprawy, to one nadają charakter tym potrawom.

Ale jest jeszcze jeden powód, aby wykorzystać te chińskie sosy do mojego dania i przy okazji świętować początek wiosny, czyli Chiński Nowy Rok, który tym razem rozpoczyna Rok Królika. Święto to skupia  się na relacjach z najniższymi, a cała rodzina zbiera się domu starszyzny, aby zjeść uroczysty obiad.


 

 

Ja już od dłuższego czasu jestem wierna chińskim sosom Lee Kum Kee. Tym razem jako główny sos wybrałam Tomato Garlic Stir Fry, a dodatkowo użyłam jeszcze Jasnego Sosu Sojowego Supreme oraz Sosu Ostrygowego Premium. Te sosy są same w sobie tak aromatyczne, że poza nimi do dania nie używam już żadnych innych przypraw. 

Lee Kum Kee zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym. Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów.

 



 

Smażony ryż z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu jaśminowego  
  • 1 saszetka sosu Tomato Garlic Stir Fry Lee Kum Kee
  • 2 łyżki Jasnego Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee
  • 1 łyżka Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee
  • 2 duże jajka
  • szczypiorek do posypania
  • sezam do posypania 
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Cebulę pokrój w piórka, cukinię w pół plasterki, a marchewkę w cienkie paseczki. 
  • Na rozgrzanego woka wlej olej, wrzuć cebulę, chwilę smaż.
  • Dodaj cukinię i groszek, chwilę smaż.
  • Dodaj marchewkę, wymieszaj.
  • Dorzuć ryż, wlej sosy, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wbij 2 rozkłócone jajka i smaż wszystko, aż jajko się zetnie.
  • Na koniec danie posyp szczypiorkiem i sezamem.

 

 Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.

 

 

 

Komentarze