Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

pokrojony chleb na zakwasie na desce
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

Uwielbiam jak moja kuchnia i mój dom pachnie chlebem. Takim prawdziwym chlebem, czyli upieczonym na zakwasie, bez żadnych ulepszaczy ani spulchniaczy. Bez zbędnych dodatków. Taki chleb smakuje najlepiej. 

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie jest najłatwiejszym chlebem na zakwasie, nie wymaga zbytniego wyrabiania ani formowania, bo jest pieczony w foremkach.

Upieczenie domowego chleba wymaga czasu i cierpliwości, ale wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne. Ważne jest też, aby zakwas był mocny i dobrze pracował. Dlatego zawsze przed pieczeniem trzeba dokarmić nasz zakwas.

Zakwas można zrobić samemu - tutaj znajdziesz dokładny przepis → zakwas na chleb -krok po kroku, ale najlepiej poprosić o niego kogoś, kto piecze już chleb od dawna lub pójść do piekarni.  Bo im starszy zakwas, tym jest mocniejszy i chleb będzie lepiej rósł.

Początki z chlebem na zakwasie czasami mogą być trudne, ale nie należy się tym zrażać. Z czasem możesz zmieniać rodzaje mąki, ich proporcje a także dodawać otręby czy również ziarna.

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG, kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 

 

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Proporcje na 2 foremki 26 x 12 x 8 cm

Składniki

Zaczyn:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 400 g wody w temperaturze pokojowej 

Ciasto właściwe: 

  • cały zaczyn (minus 2-3 łyżki, które włożysz do słoika, jako zaczątek kolejnego chleba)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720 
  • *ok. 400 g wody w temperaturze ok. 40 stopni C. 
  • 22 g soli
  • opcjonalnie 2 łyżeczki miodu 

* ilość wody będzie zależna od  gatunku mąki i poziomu wilgotności w pomieszczeniu.

 

Wykonanie

Faza pierwsza - zaczyn

  • ok. godziny 16-tej wyjmij zakwas (ok. 3 łyżki) z lodówki, odstaw na blat na 2 godziny.
  • ok. godziny 18-tej dodaj do niego 50 g mąki pszennej razowej lub żytniej razowej oraz 50 g letniej wody, żeby go obudzić. Miskę przykryj folią i zostaw na blacie kuchennym.
  • ok. godziny 21-23-ciej dodaj do aktywnego zakwasu składniki zaczynu, dokładnie wymieszaj. 
  • Miskę przykryj folią i zostaw na blacie kuchennym do rana. Zaczyn powinien fermentować ok. 8-10 godzin.
Faza druga - ciasto właściwe  
  • Następnego dnia przełóż do słoika 3 łyżki wyrośniętego zaczynu i schowaj do lodówki.
  • Do zaczynu dodaj składniki ciasta właściwego. Wymieszaj do połączenia składników, miskę przykryj folią i zostaw na 30 minut do autolizy.
  • Następnie mieszaj przez ok. 5 minut zagarniając ciasto do środka.
  • Powtórz jeszcze 2 razy mieszanie w odstępach 10 minut.
  • Po ostatnim mieszaniu przełóż ciasto do natłuszczonych foremek.
  • Wyrównaj przy pomocy łyżki moczonej w zimnej wodzie.
  • Foremki nakryj folią i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce. Może to być piekarnik nagrzany do 30 stopni.
  • Chleb jest gotowy do pieczenia, jeśli urośnie do rantów foremki. U mnie trwa to w zależności od temperatury otoczenia od 4 do 7 godzin.
  • Nagrzej piekarnik do 240 stopni C.
  • Piecz przez pierwsze 15 minut w tej temperaturze, następnie zmniejsz ją do 200 stopni C i piecz przez 40 minut.
  • Na koniec po wyjęciu z piekarnika spryskaj chleby wodą, wyjmij z foremki i studź na kratce, żeby odparowały. 


Mój harmonogram wygląda mniej więcej tak:

  • g.16-ta  wyjmuję zakwas z lodówki
  • g.18-ta dokarmiam ocieplony zakwas
  • g. 21-23-cia robię zaczyn
  • g. 8-9 następnego dnia tano wyrabiam ciasto właściwe


Możesz oczywiście dopasować te godziny wg Twojego rozkładu dnia.


kromki chleba na drewnianej desce

Komentarze