Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami


Zima to sezon na cytrusy, teraz smakują najlepiej. Ja zawsze z niecierpliwością czekam też czerwone pomarańcze, szczególnie te sycylijskie. Są przepyszne, soczyste i pięknie wyglądają na talerzu.

Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami to zdrowa i kolorowa pozycja na lunch, przekąskę w ciągu dnia lub lekka kolację. Jeśli nie uda Ci się kupić czerwonych pomarańczy, możesz użyć tych zwykłych, też będzie super.

Podrzucam jeszcze dwie inspiracje na lekkie sałatki:


Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami


Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 3 garści listków młodego szpinaku
  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1/2 małej cebuli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sos balsamiczny
  • sól
  • pieprz



Wykonanie

  • Buraki pokrój w grubą kostkę, pomarańcze obierz i pokrój w pół plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
  • Na talerzu lub półmisku ułóż listki szpinaku, buraki, pomarańcze i cebulę.
  • Wszystko skrop oliwą i sosem balsamicznym, posól i popieprz.
  • Przed podaniem dokładnie wymieszaj.



Komentarze

Prześlij komentarz