Smażona gładzica z sosem tysiąca wysp

smazona-rybya-na-drewnianej-desce
 

Dziś przychodzę z kolejnym bardzo prostym pomysłem na pyszną bałtycką rybę. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie na ruszt wzięłam gładzicę, która należy do ryb flądrokształtnych.
Jak wiesz, jestem zwolenniczką niezbyt skomplikowanych przepisów na ryby, bo one same w sobie są bardzo smaczne, więc nie ma sensu zabijać tego smaku dodatkowymi składnikami.
I tak na naszych talerzach wylądowała smażona gładzica z sosem tysiąca wysp, którą podałam z pieczonymi ziemniakami.




Gładzica - gładsza kuzynka storni

Gładzica obok flądry i turbota jest jedną z płastug powszechnie występujących w Morzu Bałtyckim. W porównaniu do flądry, ma mniej ości a jej mięso jest delikatniejsze, bardziej zwarte i bardziej słodkawe. Gładzicę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach czy przyrządzać na parze.

Gładzica należy do ryb z rzędu flądrokształtnych. Jej ciało ma postać typową dla płastug, oczy położone są po prawej stronie głowy. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm. Największa gładzica została złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).

Mięso gładzicy jest delikatne, mlecznobiałe, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Nadaje się do przyrządzania na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je po prostu usmażone, ale może być także pieczone, duszone czy wędzone. 

Jej mięso jest chude, mało kaloryczne (86 kcal), delikatne, bardziej zwięzłe niż u flądry. Gładzica uzupełnia dietę przede wszystkim o wartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, selen, fosfor oraz witaminy, szczególnie A, D i B12. Witamina D przyczynia się poprawy odporności organizmu oraz wchłaniania wapnia i fosforu, a przez to do prawidłowej budowy kości i zębów. B12 wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów, aminokwasów oraz wpływa na utrzymanie sprawności układu nerwowego i poprawę pamięci.



Smażona gładzica z sosem 1000 wysp

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 3 małe gładzice
  • mąka pszenna do obtoczenia ryb
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • cytryna

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka drobno pokrojonego konserwowego ogórka
  • 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz 


Wykonanie

  • Zrób sos: wymieszaj wszystkie jego składniki w misce.
  • Ryby wypatrosz i odetnij im głowy. Tuszki wypłucz pod zimną wodą i obtocz w mące. Posól i popieprz z obydwu stron.
  • Smaż ryby na głębokim tłuszczu przez ok. 4 minuty. Jeśli ryby będą większe, trzeba nieco wydłużyć czas smażenia.
  • Wyjmij i osącz je na papierowym ręczniku.
  • Podawaj od razu skropione sokiem z cytryny i z dodatkiem sosu.




Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

#naturalniebałtyckie


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *