Smażone tofu z warzywami i makaronem soba

 smazone-kolorowe-warzywa

Dziś zapraszam na szybkie i aromatyczne wegańskie danie obiadowe w szanghajskim stylu. Smażone tofu z warzywami i makaronem soba, to pyszna propozycja dla wielbicieli chińskiej kuchni i oczywiście tofu. U mnie w  domu bardzo lubimy takie warzywne dania z gryczanym makaronem. Są bardzo łatwe do przygotowania, a smakują znakomicie. Mam nadzieje, że i Tobie przypadnie do gustu.


Smażone tofu z warzywami i makaronem soba


Lee Kum Kee, która zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym, a także najczęściej preferowanym wyborem szefów kuchni i restauracji, także tych uhonorowanych gwiazdkami Michelin. 

Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów, a wśród nich znajdują się także sosy w wygodnych saszetkach. Przy ich użyciu  sporządzenie klasycznej chińskiej potrawy zajmie jedynie kilkanaście minut - wystarczy tylko dodać kilka podstawowych składników - mięso lub warzywa. Skraca to czas potrzebny na przygotowanie potrawy i pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem Dalekiego Wschodu. Warto też dodać, że sosy mają bardzo fajny skład. Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Leclerc. 

Dziś do mojego dania użyłam sosu pomidorowo-czosnkowego Stir Fry. Idealnie skomponował się ze smażonym tofu i warzywami, a przy okazji dodał potrawie charakteru. Dosłownie w 20 minut na stole pojawiło się pyszne danie w orientalnym stylu.

Przy okazji zapraszam na konkurs, który trwa na FB marki, aż do 30 listopada: 

https://www.facebook.com/leekumkeePL/videos/2717712415196677

 


Smażone tofu z warzywami i makaronem soba 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 180 g tofu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 małego brokułu
  • 1 opakowanie sosu pomidorowo-czosnkowego stir fry Lee Kum Kee
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do posypania   
  • czarny sezam do posypania
  • 150 g makaronu soba


 

Wykonanie

  • Tofu pokrój w kostkę. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, a cebulę na duże kawałki. Brokuła podziel na różyczki. 
  • W miseczce wymieszaj mąkę, sos sojowy z odrobiną wody, powinno powstać w miarę gęste ciasto.
  • Obtocz w nim tofu i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do miseczki, przykryj.
  • Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cebulę, marchewkę i paprykę, następnie dodaj brokuła. Chwilę smaż razem i dodaj sos pomidorowo-czosnkowy stir fry Lee Kum Kee, podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
  • Na koniec dodaj tofu i olej sezamowy, wymieszaj.
  • W międzyczasie przygotuj makaron, gotuj go przez 3 minuty we wrzątku. Po odcedzeniu od razu wymieszaj go z warzywami
  • Danie podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem.


Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.


Komentarze