Smażone tofu z warzywami i makaronem soba
Dziś zapraszam na szybkie i aromatyczne wegańskie danie obiadowe w szanghajskim stylu. Smażone tofu z warzywami i makaronem soba, to pyszna propozycja dla wielbicieli chińskiej kuchni i oczywiście tofu. U mnie w domu bardzo lubimy takie warzywne dania z gryczanym makaronem. Są bardzo łatwe do przygotowania, a smakują znakomicie. Mam nadzieje, że i Tobie przypadnie do gustu.
Smażone tofu z warzywami i makaronem soba |
Lee Kum Kee, która zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym, a także najczęściej preferowanym wyborem szefów kuchni i restauracji, także tych uhonorowanych gwiazdkami Michelin.
Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów, a wśród nich znajdują się także sosy w wygodnych saszetkach. Przy ich użyciu sporządzenie klasycznej chińskiej potrawy zajmie jedynie kilkanaście minut - wystarczy tylko dodać kilka podstawowych składników - mięso lub warzywa. Skraca to czas potrzebny na przygotowanie potrawy i pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem Dalekiego Wschodu. Warto też dodać, że sosy mają bardzo fajny skład. Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Leclerc.
Dziś do mojego dania użyłam sosu pomidorowo-czosnkowego Stir Fry. Idealnie skomponował się ze smażonym tofu i warzywami, a przy okazji dodał potrawie charakteru. Dosłownie w 20 minut na stole pojawiło się pyszne danie w orientalnym stylu.
Przy okazji zapraszam na konkurs, który trwa na FB marki, aż do 30 listopada:
https://www.facebook.com/leekumkeePL/videos/2717712415196677
Smażone tofu z warzywami i makaronem soba
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 180 g tofu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 małego brokułu
- 1 opakowanie sosu pomidorowo-czosnkowego stir fry Lee Kum Kee
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pieprz
- olej do smażenia
- szczypiorek do posypania
- czarny sezam do posypania
- 150 g makaronu soba
Wykonanie
- Tofu pokrój w kostkę. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, a cebulę na duże kawałki. Brokuła podziel na różyczki.
- W miseczce wymieszaj mąkę, sos sojowy z odrobiną wody, powinno powstać w miarę gęste ciasto.
- Obtocz w nim tofu i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do miseczki, przykryj.
- Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cebulę, marchewkę i paprykę, następnie dodaj brokuła. Chwilę smaż razem i dodaj sos pomidorowo-czosnkowy stir fry Lee Kum Kee, podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
- Na koniec dodaj tofu i olej sezamowy, wymieszaj.
- W międzyczasie przygotuj makaron, gotuj go przez 3 minuty we wrzątku. Po odcedzeniu od razu wymieszaj go z warzywami
- Danie podawaj posypane szczypiorkiem i sezamem.
Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.
Komentarze
Prześlij komentarz