Syrop z pigwy

zolty-plyn-w-butelce
 

Dziś zapraszam na kolejny przepis ze zdrową pigwą w roli głównej. Syrop z pigwy będzie idealnym dodatkiem do jesiennej czy zimowej herbaty. W domu pijamy go też z samą wodą, wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.
Jeśli chcesz przechowywać dłużej syrop musisz go zapasteryzować. Około 15 minut od momentu zagotowania  przy butelkach 250 ml zupełnie wystarczy. Niepasteryzowany syrop postoi w lodówce do dwóch tygodni. 
A jeśli lubisz pigwę, to na pewno przypadnie Ci do gustu ten przepis → korzenny dżem z pigwy z imbirem.


Syrop z pigwy

Syrop z pigwy 

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 3 butelki o pojemności ok. 250 ml

Składniki:

  • 1000 g pigwy
  • 500 g cukru

 

Wykonanie

  • Owoce pokrój w ósemki, usuń gniazdka nasienne. 
  • Pigwę zetrzyj na grubej tarce. 
  • Wymieszaj z cukrem i przełóż do słoika. Przykryj gazą i odstaw na 2-3 dni. 
  • Raz na jakiś czas potrząśnij słoikiem.
  • Zlej sok do butelki, pozostałe owoce odciśnij dokładnie na sitku wyłożonym gazą.
  • Odciśniętą pigwę zalej 2 szklankami przegotowanej wody i ponownie odciśnij. Powstały płyn wymieszaj z sokiem.
  • Przelej do suchych i czystych butelek, zakręć. Przechowuj w lodówce.



Komentarze