Suszona pigwa do herbaty

Suszona pigwa do herbaty

 

Suszona pigwa do herbaty, to jeden ze sposobów na przetworzenie pigwy, która doskonale wspomaga naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Pigwa to pyszny owoc, na który sezon właśnie trwa, więc warto wykorzystać ten moment i przygotować aromatyczne przetwory.


Pigwa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz pierwiastków mineralnych, jak wapń fosfor, magnez, potas i żelazo, skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą.


Owoc ten nie nadaje się do jedzenia na surowo, konieczne jest jego ugotowanie. Na szczęście przygotowanie przetworów nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a zachwyca smakiem i aromatem. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce, ponieważ szybciej zmiękną.

 

Pigwa na blogu

Na blogu znajdziesz także przepisy na:

Przy okazji zerknij też na →aromatyczne suszone jabłka.

 

Więcej przepisów na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 



Suszona pigwa do herbaty

Czas przygotowania: 6 -7 godzin

Składniki:

  • 4 dojrzałe pigwy

 

Wykonanie

  • Owoce umyj i wysusz.
  • Pokrój na cienkie paski, ja używam do tego mandoliny. 
  • Plasterki ułóż w suszarce do warzyw i grzybów.
  • Susz do momentu, aż będą całkowicie pozbawione wilgoci. 
  • Raz na jakiś czas zamieniaj tacki w suszarce, ponieważ najcieplej jest na samym dole, a chodzi o to, żeby owoce suszyły się równomiernie.
  • Schowaj do suchego szklanego słoika, dokładnie zakręć, żeby nie dostawała się wilgoć.


Komentarze