Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem

 

zolte-kwiaty-czerwone-pomidory-na-bialym-talerzu

Dziś przychodzę z pysznym i efektownym przepisem na kwiaty cukinii faszerowane kozim serem.  To chyba najprostszy sposób na kwiaty cukinii, ale na blogu znajdziesz też przepis na kwiaty nadziewane krewetkami, smażone w cieście piwnym, z makaronem i pesto i w omlecie z pomidorem.

Tym razem kwiaty cukinii nadziałam kozim serem, natomiast jeśli nie lubisz tego rodzaju sera, możesz użyć na przykład fety. Do mojego przepisu wykorzystałam kozi ser w plastrach (takich jak feta), rozgniotłam go widelcem i wymieszałam ze śmietaną, ale gdy nie masz takiego sera w kawałku, to użyj takiego do smarowania, też będzie super. 

Kwiaty cukinii zawsze nadziewam przy pomocy tylki i plastikowego woreczka. Jeśli takim nie dysponujesz, to wystarczy na przykład torebka do mrożenia z odciętym nożyczkami rożkiem. To jest zdecydowanie dużo łatwiejszy i szybszy sposób, niż robienie tego łyżeczką. I ta metodą nie porozrywasz delikatnych kwiatów.

A przy okazji polecam Ci, jeśli jest oczywiście taka możliwość, kupowanie żeńskich kwiatów, to są właśnie te z małą cukinią na końcu. Te baby cukinie są przepyszne.


Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 5 żeńskich kwiatów cukinii
  • 5 łyżek koziego serka
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • mielony czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • gałązki świeżego tymianku  
  • kilka pomidorków koktajlowych



Wykonanie

  • W miseczce wymieszaj serek, śmietanę, suszony tymianek i pieprz. Przełóż masę do plastikowej torebki, natnij jej koniec.
  • Z kwiatów usuń pręciki. Delikatniej rozchyl płatki i faszeruj każdy kwiat po kolei. Końcówki płatków delikatnie zawiń, żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
  • Nadziane kwiatki ułóż w naczyniu żaroodpornym i pomaluj oliwą z oliwek, łącznie z baby cukinią. To samo zrób z pomidorkami.
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra - dół) przez 25-30 minut.
  • Przed podaniem posyp listkami świeżego tymianku.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *