6/10/2020

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

czerwone-truskawki-na-ciescie

Sezon truskawkowy w pełni! Nie wiem tylko czy ich cena pozwoli nam rozkoszować się nim, tak jakbyśmy tego chcieli? W tym roku wyjątkowo poszybowały one w górę.  Cena ceną, ale tradycji musi przecież się stać zadość 💓 , więc dziś zapraszam Was na pyszne, bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pamiętajcie tylko, że składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie tez inne słodkości z truskawkami w roli głównej:



Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm 
Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 3/4 szklanka jogurtu
  • 1/3 oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek

 Kruszonka:

  • 40 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

  

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw robimy kruszonkę. Miksujemy jej składniki i wkładamy do lodówki, aby stężała. 
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy esencję, jogurt, olej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Wszystko posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy około 45 minut bez termoobiegu, aż do suchego patyczka.






Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza