4/29/2020

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

placek-z-czarnymi-oliwkami-i-sola

Moi Mili dziś prawdziwe Włochy na talerzu! Teraz nie możemy niestety nigdzie podróżować, przenieśmy się więc do pięknej słonecznej Italii póki co tylko na talerzu. Dziś przychodzę do Was z klasykiem włoskiej kuchni, czy z focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie.
Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut.
Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło!

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne przepisy:

  





Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm
Czas przygotowania: 9 godzin
Składniki
Ciasto:
  • 500 mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ok. 320 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 2 garści czarnych oliwek bez pestek
  • świeży rozmaryn
  • gruba sól morska 
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. 

Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut.

Po tym czasie wciskamy w nią przekrojone na pół oliwki, posypujemy grubą solą morską i rozmarynem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza