9/08/2015

Stecca, czyli włoskie chlebki


Jak to dobrze, że upały nas w końcu opuściły ! Można odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem, focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami. Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca  wystygnąć...



Stecca, czyli włoskie chlebki
Proporcje na 4 chlebki

Czas przygotowania: 20 godzin

Składniki
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 550
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 szklanki wody
Dodatki:
  • oliwa z oliwek do smarowania
  • 2 małe okrągłe cukinie
  • 2 garści czarnych oliwek bez pestek
  • suszone oregano
  • sól morska gruba
  • świeży rozmaryn


Wykonanie:
Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki. 
Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i składamy 3 razy, a następnie delikatnie formujemy płaską kulę, którą delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte.
Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia.
Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. każdy smarujemy oliwą z oliwek. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na 2 pozostałych układamy oliwki. Wszystkie chlebki posypujemy ziołami i solą morską. Pieczemy około 15 minut, aż skórka będzie złocista.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Świetne chlebki, bardzo aromatyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całej mojej rodzince przypadły do gustu :).

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo uroczo. Pewnie smakują równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba smakowały... zniknęły szybciutko :-).

      Usuń
  3. Pogilgotałaś moje kubki smakowe !
    Pyszotka!

    OdpowiedzUsuń