1/17/2015

Focaccia z suszonymi pomidorami


Focaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską.
Robiłam już focaccię  z oliwkami i  z pieczoną dynią i rozmarynem. Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta.



 Focaccia z suszonymi pomidorami

Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm
Czas przygotowania: 9 godzin
Składniki
Ciasto:
  • 500 mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ok. 320 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:



Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie kciukiem robimy w cieście dziurki, posypujemy grubą solą morska i rozmarynem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 20 minut, aż się ładnie przyrumieni.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Uwielbiam do kremu z pieczonych pomidorów! ;) Jest wtedy połączenie doskonałe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła Ci cudowna :) Też uwielbiam ten rodzaj pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń