11/16/2013

Focaccia z oliwkami


Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie.

Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach.


Focaccia z oliwkami

Składniki na 2-3  sztuki:
(wg. J. Hamelmana)

Zaczyn płynny
30 g aktywnego zakwasu pszennego
150 g mąki pszennej chlebowej 650
180 g wody

Ciasto chlebowe
360 g płynnego zaczynu
360 g letniej wody
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
630 g mąki pszennej chlebowej 650
2 łyżeczki soli
200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół

Wykonanie:
Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście)  i wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców.
Piekarniku nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy focaccię przez około 20 minut, do momentu kiedy będzie rumiana.



Print Friendly and PDF

5 komentarzy: