1/31/2017

Schacciata, czyli focaccia z winogronami

drozdzowy-placek-z-winogronami

  Jeśli lubicie focaccię ( na blogu znajdziecie focaccię z suszonymi pomidorami
focaccię z pieczoną dynią i rozmarynem oraz focaccię z oliwkami ) to na pewno przypadnie Wam też do gustu jej nieco mniej wytrawna wersja, czyli schacciata z winogronami i rozmarynem. Przepis wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia, i po tym jak pięknie ją opisała po prostu nie mogłam się powstrzymać. Do czego i Was serdecznie namawiam, bo warto !

Schacciata, czyli focaccia z winogronami
Proporcje na 2 placki
Czas przygotowania: 200 minut
Składniki:
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 1/2 szklanki czerwonych winogron
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

Wykonanie:
W misce mieszamy wodę, mleko, cukier, drożdże, sól, mąkę i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie nieco lepiące, ale nie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywany i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowujmey, dzielimy na 2 części i na omączonym blacie formujemy z nich kule. Przekładamy je na wysmarowaną oliwą papier do pieczenia, ciasto również smarujemy oliwą i zostawiamy na 20 minut. 
Po tym czasie palcami umoczonymi w oliwie każdy kawałek ciasta rozciągamy na podłużne placki, przykrywamy na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wyrośnięte placki smarujemy oliwą, układamy winogrona i posypujemy solą, cukrem i rozmarynem. Pieczemy przez 15 - 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: