2/11/2020

Spaghetti z burakiem

czerwony-makaron-na-bialym-talerzu

Makaron? Ja zawsze jestem zdecydowanie na tak! I to pod każdą postacią. Czy to spaghetti, penne czy rigatoni. Oczywiście najlepiej by było gdyby to bym domowy  świeży makaron  podawany gdzieś pod słonecznym niebem Toskanii 💓, no, ale niestety nie zawsze tak się nam zdarza 😀.
Wtedy z pomocą przychodzą proste i smaczne dania z makaronem, które szybko i bez problemu przygotujemy sami w domu.
Dziś mam dla Was bardzo łatwy przepis na spaghetti z burakiem. To pasta zrobiona z ugotowanego buraka, czosnku i włoskich orzechów, a potem wymieszana z gorącym makaronem. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze energetycznie i pięknie wygląda na talerzu.

__________________________________________________________________

Spaghetti na blogu


Na blogu znajdziecie też inne makaronowe inspiracje:




Spaghetti z burakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 5 średnich ugotowanych buraków
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • listki rukoli
  • 1/2 opakowania spaghetti

Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu.
Gdy gotuje się makaron robimy pastę z buraków. Buraki kroimy na mniejsze części i wraz z obranym czosnkiem, orzechami i 2 łyżkami oliwy umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie dodajemy do gorącego makaronu, wlewamy wodę z gotowania i szybko mieszamy. Od razu wykładamy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy serem i porwanymi listkami rukoli.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza