8/03/2018

Spaghetti z cukinią

cienki-makaron-z-zielona-cukinia

Uwielbiam proste i szybkie obiady, szczególnie w lato, kiedy temperatury za oknem są wysokie. Takimi daniami zawsze są makarony, które gotuje się kilka minut, a w międzyczasie możemy przygotować do niego sos lub jakiś inny dodatek. Tym razem do mojego makaronu wybrałam cukinie, bo sezon na te warzywa jest akurat w pełni.
Zapraszam po przepis, zobaczcie jak szybko możemy przygotować pyszny i łatwy obiad.


Spaghetti z cukinią
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • 2 niewielkie jędrne cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • listki świeżego oregano
  • świeżo starty ser typu parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek EV


Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do przesmażonego czosnku dodajemy plastry cukinii i smażymy przez minutę, solimy i pieprzymy. Dodajemy gorący makaron, szybko wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i oregano. Od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz