7/21/2018

Sorbet z ananasa i porzeczki

czerwone-lody-na-patyku

Lato lato lato!!! Dokoła piękne słońce i iście letnia temperatura. Dlatego dziś podrzucam Wam typowo letni  przepis. Na blogu zagościł domowy sorbet z ananasa i porzeczki. Warto korzystać z sezonowych naszych polskich owoców, dlatego dziś do słodkiego ananasa dodałam lekko kwaskową i bardzo zdrową czerwoną porzeczkę. Wykorzystujmy ją, póki jeszcze jest na targach i w sklepach.



Sorbet z ananasa i porzeczki
Czas przygotowania:
Składniki:

  • 500 g ananasa
  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki


Wykonanie:
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy sok z limonki.
Porzeczki obieramy z łodyżek, owoce miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do zblendowanego ananasa, dodajemy cukier. Przez chwilę blendujemy.
Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz