7/18/2018

Kałamarnica z grilla

bialy-kawalek-kalmara-na-talerzu

Od niedawna są dostępne w naszych rybnych sklepach grube paski dużych kałamarnic. To bardzo fajna forma sprzedaży tego smakowitego mięczaka, bo po zakupie nie musimy się już bawić w jego oczyszczanie czy też krojenie. Paski po prostu marynujemy w marynacie lub oprószamy przyprawami i możemy je poddać obróbce termicznej. My najbardziej lubimy je z grilla, ale kałamarnicę można też smażyć czy zapiekać. Minimum składników, kilka chwil na ogniu i mamy pyszne i bardzo zdrowe - z dużą ilością białka - danie na talerzu.
Dziś na blogu aromatyczna kałamarnica z grilla. Jeśli nie macie dostępu do tradycyjnego grilla, ten przepis doskonale sprawdzi się także na grillu elektrycznym czy na patelni grillowej. Spróbujcie koniecznie i nie bójcie4 się owoców morza. Są pyszne i naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. I oczywiście nie zapomnijcie o schłodzeniu butelki wytrawnego białego wina. To nierozłączny duet!




Kałamarnica z grilla
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 4 duże paski kałamarnicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • ósemki cytryny


Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z chili usuwamy nasionka i drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski lub szklanego pojemnika. Dodajemy natkę, przyprawy, rozgniatamy łyżką, żeby składniki puściły swój aromat. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy paski kałamarnicy i dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na minimum 30 minut.
Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony przez około 5 minut. Czas grillowania zależy od grubości pasków i intensywność żaru.
Podajemy od razu skropione sokiem z cytryny.




Print Friendly and PDF

1 komentarz: