Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem
Na zbliżający się weekend mam dla Was super przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne, w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników.
Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej:
- Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem
- Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
- Kakaowe ciasto z rabarbarem
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Tartę z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto na razowej mące
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Muffiny z truskawkami rabarbarem
- Muffiny z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem na zimno
Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 90 g oleju
- 3 czubate łyżki kakao
- ok. 500 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcIroLGOpA5CYkPJkSAQC3DQd-f3uDXlpl-lJQOg3E5mJIXMBCV_peHFgv7BSBflWQySTwxTS-OLhA_3sk0CyypdqIeWN0-rTriGIKOSKKijWHHNjqhP-PNPTt2DzlFsF2PqqhE2MIB5jr/s640-rw/ciasto-rabarbar.jpg)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto Rabarbar kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki, układamy je na cieście, delikatnie wciskając.
Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig5oRI5Z8zsklTuqL8VneWDR5_zeV4JiGzkrFBym89S5AacbNmsTixU5qJHxQILhaUkjPwt00RtRPAIoEKZsi63Vtni5MLsUPCa59_P-m0TJfYnrAKWko129TWc13r4BbXVmv0ZasbagPx/s640-rw/ciasto-rabarbar-kakao-jogurt.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5uVZHyKl8OYEP2H78t5nGFZFfzwonxF097jMYCo5ZGHw5EIVXvyFHVm9ZMgswL6ZTNKVSyZ26_xS0JQZTDDNqTBmph6W7LEpEmV6gwqPbnv16wigVBkP4VaDgQN9fuRzToREBDkofJ33Y/s640-rw/ciasto-rabarbar-.jpg)
O, mam wszystkie składniki, chyba upiekę ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:).
Usuńale ładnie wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAgatko, dziś go piekę;)
OdpowiedzUsuńSuper, Kochana <3, czekam na wrażenia!
Usuń